Volg De Nieuwe Psalmberijming op Facebook Volg De Nieuwe Psalmberijming op YouTube Volg De Nieuwe Psalmberijming op Instagram De Nieuwe Psalmberijming

Psalmenconcert 9 februari

Aanstaande vrijdagavond is het zover! Roeland Scherff organiseert in samenwerking met De Nieuwe Psalmberijming een psalmenconcert. We gaan die avond samen psalmen zingen en luisteren onder begeleiding van de Psalternatiefband. Op deze avond presenteert Psalternatief de bladmuziek van Psalm 1 tot 15. Bob Vuijk zal namens DNP iets vertellen over zijn berijming van Psalm 34. Er zijn nog plaatsen vrij. Bestel uw tickets hieronder!

Locatie: Tituskapel
Adres: Wijnand Nuijenstraat 1, Amsterdam
Datum: 9 februari 2024
Tijd: Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, drankje 21.30 uur

Bestel tickets

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

RD: Psalternatief biedt psalmen voor band: „Als we niets doen, zijn de NGK de psalmen binnen vijftig jaar kwijt”

Waar de band het kerkorgel vervangt, verdwijnen de psalmen vaak uit de dienst. Jammer, vindt Roeland Scherff (34). Vrijdag presenteert hij zijn project ”Psalternatief”: psalmbewerkingen, maar dan voor een band.

In zijn eigen gemeente is Scherffs idee niet nieuw. De Tituskapel in Amsterdam –een gemeente van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK)– zingt al jaren psalmen bij gitaar, toetsen en drums. Toen Scherff, afkomstig uit Spakenburg, daar enkele jaren geleden kerkmusicus werd, ging hij in dat spoor verder.

Om die werkwijze met andere kerken te delen, begon Scherff, conservatoriumdocent in Amsterdam, akkoorden bij de psalmmelodieën te schrijven. Het resultaat stelt hij gratis ter beschikking. Verder maakt hij videolessen en opnamen van zijn psalmbewerkingen.

Vrijdag presenteert Scherff in de Tituskapel Psalm 1 tot en met 15 van Psalternatief. Hij organiseert de avond samen met de stichting achter De Nieuwe Psalmberijming (DNP), waarvan hij de tekst gebruikt. „Ik wil vanuit de muziek de psalmen bij de tijd brengen, DNP vanuit de inhoud. Juist omdat DNP zo dichtbij vandaag is geschreven, is die heel confronterend”, vindt Scherff.

Klik op 'Meer informatie' voor het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen?

Door: Roeland Scherff - Bron: LinkedIn

Wat moet je met gewelddadige en depressieve teksten in de bijbelse psalmen? Die vraag kwam naar voren in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Die hebben ruimte gemaakt voor Psalternatief en de psalmenavond van aanstaande 9 februari. In een interview met Kees van den Brink kon ik veel kwijt over de ontstaansgeschiedenis van en beweegredenen voor mijn project. Interessant ook dat, gezien de reformatorische achterban van het RD, dit gesprek weer hele andere vragen opleverde dan dat met Frans Tijssen. Allereerst is er in de reformatorische hoek (nog) weinig te merken van bands die het begeleiden van de samenzang van organisten overnemen. Psalternatief zal daarom niet direct interessant zijn voor deze kerken.

Kees vroeg ook door over wat je nou moet met 'moeilijke teksten' in de psalmen. In Psalm 3 bijvoorbeeld de passage:

'Sta op, mijn God, en raak
mijn vijand op de kaak;
verbrijzel al zijn tanden.'

Moet je dat eigenlijk wel met een grote groep mensen op zondag zingen? Je kunt daar op verschillende manieren mee omgaan maar daar wil ik nog niet teveel over zeggen. Ook komende vrijdag zullen dit soort teksten de revue passeren. Onze dominee Klaas de Vries zal wat handvatten geven hoe je deze psalmen al dan niet in de liturgie kunt gebruiken.

Dankzij de hedendaagse berijming van DNP komen deze teksten nog steviger binnen. Je kunt je niet meer verschuilen achter het ouderwetse taalkleed. Het staat er zoals het er staat. Overigens komen ook de meer 'positieve' psalmen helemaal tot leven met deze nieuwe berijming.

'Als ik de maan en sterren zie daarboven,
kan ik het wonder bijna niet geloven
dat U, o Heer, aan kleine mensen denkt.
Hoe kan het dat U ons uw liefde schenkt?'

(Beide teksten uit de berijming van De Nieuwe Psalmberijming van Jan Pieter Kuijper).

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, kom dan vrijdagavond naar de psalmenavond in de Tituskapel in Amsterdam.

Bestel de bundel van DNP

Bestel de bundel van DNP

De bundel van De Nieuwe Psalmberijming bevat een nieuwe, eigentijdse berijming van alle 150 psalmen op de Geneefse melodieën.

Hardcover met leeslint | Taal: Nederlands | ISBN: 9789043535762 | Pagina's: 320 | Prijs: 22,99 | Gratis verzending binnen Nederland

Klik op 'Meer informatie' om de bundel direct online te bestellen. De bundel is ook verkrijgbaar tijdens het psalmenconcert van 9 februari in de Tituskapel te Amsterdam.

De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van
stichting Dicht bij de Bijbel

Dicht bij de Bijbel
© 2024 Dicht bij de Bijbel

Bekijk alle psalmen op: www.denieuwepsalmberijming.nl
Vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info@denieuwepsalmberijming.nl

Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak? Bekijk dan hier de online versie.